echtTOIR

in Usability, UX

3 tips voor een mobiel­vriendelijke website


Iris van de Ven

5 december 2019

Dat websites er goed uit moeten zien op desktop vinden we allemaal vanzelfsprekend. De reden daarvoor is dat men er vaak vanuit gaat dat het meeste internetverkeer via desktop verloopt. In werkelijkheid ligt dat wat anders. Meer dan de helft van alle webpagina’s wordt opgevraagd door mobiele devices. Natuurlijk verschilt dit weer per branche, maar over het algemeen worden websites dus vaker bezocht via mobiele devices dan via desktops. Om deze reden is het uiterst belangrijk om je website te laten optimaliseren voor mobiel gebruik. Zo zorg je ervoor dat je website beter bezocht wordt en dat gebruikers hun weg eenvoudig kunnen vinden op jouw website. Ben je benieuwd hoe je jouw website mobielvriendelijk kunt maken? Wij geven je enkele tips!

Tip 1: Test de mobielvriendelijkheid van je website

Google heeft een tool ontwikkeld om eenvoudig de mobielvriendelijkheid van je website te controleren. De tool voor mobielvriendelijke tests van Search Console biedt een snelle, eenvoudige manier om te testen of een pagina op je site geschikt is voor mobiele apparaten. Je hoeft alleen de volledige URL op te geven van de webpagina die je wilt testen. Eventuele omleidingen die zijn geïmplementeerd op de pagina, worden gevolgd door de test.

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Tip 2: Letter en kopgrootte

Het scherm van een mobiel is vrij klein. Het is daarom belangrijk dat de tekst die erop getoond wordt groot genoeg is om de tekst prettig te kunnen lezen. De minimale aangeraden grootte is 14pt. Daarnaast is het belangrijk dat je tekst niet buiten het scherm valt. Je gebruiker zou niet naar links of naar rechts hoeven te swipen om de tekst helemaal te kunnen lezen. Enkel naar boven of naar beneden scrollen zou voldoende moeten zijn. Naast de tekstgrootte is de knopgrootte ook erg belangrijk. Knoppen moeten voor iedereen makkelijk in te klikken zijn. Met een muis kun je op 1 pixel nauwkeurig klikken, met een vinger op het touchscreen is dat een ander verhaal. Daarom wordt een minimale grootte van 40 pixels aangeraden. Zo hoeft niemand mis te klikken en wordt je website meer mobielvriendelijk.

Tip 3: Beperk de content

Op mobiel worden websites anders gebruikt dan op desktop. Wanneer men op mobiel surft worden websites snel gescand in plaats van grondig doorgenomen. Zorg er daarom voor dat de opties en teksten beperkt blijven. Schap onnodige afbeeldingen als die ervoor zorgen dat de tekst te ver uit elkaar geplaatst wordt. Houd het simpel, zorg ervoor dat er geen onnodige kopjes in het menu staan die voor chaos zorgen. Het mobiele scherm is namelijk erg klein dus er is alleen plek voor de content die er echt toe doet.

Blijf optimaliseren

Wanneer je bovenstaande tips toegepast hebt ben je al een stap in de richting van een mobielvriendelijke website. Natuurlijk zijn er nog talloze andere belangrijke elementen om jouw website mobielvriendelijker te maken. Benieuwd hoe we de gebruikerservaring van jouw mobiele website kunnen verbeteren? We gaan graag het gesprek met je aan!

Graag een keer sparren?