echtTOIR

in UX

UX design, wat is dat?


Iris van de Ven

19 oktober 2018

User Experience Design; je hoort het tegenwoordig overal en organisaties zien steeds meer de waarde ervan in. Ondanks de groei van de interesse in UX design, zijn er nog velen die deze term niet geheel begrijpen. Het heeft iets te maken met de gebruikerservaring, toch? Dat klopt, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Wat is UX design

User Experience is een begrip dat vele verschillende interpretaties heeft. Er is dan ook geen gebruikelijke overeengekomen betekenis van. De betekenis die het meest overeenkomt met UX design, is: het verschaffen van betekenisvolle en relevante ervaringen met een product, dienst, merk of organisatie. Vaak is de gebruikerservaring afhankelijk van het nut, de eenvoud en het plezier dat verstrekt wordt. Het doel van UX design is tevredenheid en loyaliteit richting het product, dienst, merk of organisatie. Het kan gaan om de User Experience van reclame tot aankoop van een product tot het openmaken van de verpakking. Naast fysieke producten zijn er natuurlijk de digitale producten zoals websites. User Experience gaat er dan vooral om dat een website op intuïtie – dus zonder een gebruiksaanwijzing – zo prettig en eenvoudig mogelijk in gebruik kan worden genomen.

Vroeger

Om je een volledig beeld te geven van User Experience, lijkt het me leuk om een blik te werpen op de geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de telefoon met de draaischijf. Om een nummer te bellen moest de gebruiker telkens een getal draaien, wachten tot de draaischijf weer helemaal terug was, het volgende getal draaien, totdat het hele telefoonnummer ingevoerd was. Wanneer er een fout gemaakt werd moest je weer helemaal opnieuw beginnen.

Nu

Vergelijk dat met de gemakken van nu: Je toetst een nummer in waarbij je alle fouten direct kunt corrigeren, het nummer is direct te zien en wanneer je een contact al eens gebeld of opgeslagen hebt ben je maar één knop verwijderd van het invoeren van het gehele telefoonnummer. Je kunt je voorstellen dat de gebruikerservaring van de smartphones een stuk beter zijn dan de ervaringen bij de draaischijf telefoon, niet te vergeten alle andere functionaliteiten waarover smartphones tegenwoordig beschikken.

Toekomst

Het verschil tussen verleden en heden is al ontzettend groot. Alles gaat tegenwoordig sneller, makkelijker, eenvoudiger en soepeler. In de toekomst zal het gemak nog meer toenemen. Er wordt veel gespeculeerd over hoe onze toekomst eruit gaat zien. In de ideale situatie hoeft de gebruiker maar aan iets te denken en het gebeurt. Er zijn inmiddels al koelkasten die automatisch melk bestellen wanneer deze bijna op is.

Graag een keer sparren?